Circulariteit

Circulariteitsindex

INSIDE/INSIDE zal naast de huidige milieuimpact van interieurproducten en -materialen ook de circulariteit gaan weergeven. Met deze toevoeging krijg je een vollediger beeld van de duurzaamheid van een product/materiaal. De Circulariteitsindex geeft inzicht in het percentage hergebruikte grondstoffen/materialen en her- te gebruiken grondstoffen/materialen van een product of materiaal. Hoe meer een product gerecyclede of hergebruikte grondstoffen gebruikt en hoe minder afval er in de keten wordt geproduceerd, hoe hoger de circulariteitsindex wordt.

Voor de circulariteitsindex hebben we aansluiting gezocht bij de belangrijkste internationale ontwikkeling: het baanbrekende werk van de Ellen MacArthur Foundation (EMF). EMF heeft de Material Circularity Indicator (MCI) ontwikkeld, die inzicht geeft in de materiaalstromen gedurende de levensduur van een product. De techniek die wordt toegepast staat bekend als Material Flow Analysis (MFA), waarin de hoeveelheden en de kwaliteit van materiaalstromen in kaart worden gebracht. Op basis daarvan wordt een index berekend, die in grote lijnen de verhouding tussen gebruik van primaire en secundaire grondstoffen weergeeft, alsmede de ontwerp principes die gebruikt zijn om de functionele levensduur van een product te verlengen. ​​​​​​​

Momenteel wordt er gewerkt aan de implementatie van de index die in het voorjaar van 2020 op het platform zichtbaar wordt. Dit zal in eerste instantie een vrijwillige toevoeging zijn voor producenten.

INSIDE/INSIDE is hét onafhankelijke interieurplatform ontwikkeld door Dutch Green Building Council (DGBC), NIBE en Ex Interiors.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen, nieuwe producten en onze evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Geef je mening