"De milieukostenindicator past goed bij de ambities van Rotterdam, waar een schone leefomgeving, energie- transitie en circulariteit voorop staan." - Léon Dijk, Gemeente Rotterdam

Bij INSIDE/INSIDE geloven we ontzettend in de milieukostenindicator (MKI) bij het maken van duurzame keuzes. Hiermee wordt namelijk direct meetbaar en vergelijkbaar wat de milieu-schade is van een bepaald product én wat je moet doen om deze schade te compenseren.

Voor ons is het daarom mooi om te zien hoe ook andere (grote) partijen met dezelfde beweegredenen waarde hechten aan de MKI en dat het in het algemeen steeds belangrijker wordt om de MKI van je producten te weten en om daar keuzes op te baseren, o.a. bij aanbestedingen. Zo laat Léon Dijk, van de Gemeente Rotterdam, ons bijvoorbeeld weten:

“Gemeente Rotterdam behoort tot één van de grootste publieke opdrachtgevers van Nederland. We nemen onze verantwoordelijkheid en geven graag het goede voorbeeld. Ook als het gaat om duurzaamheid. De milieukostenindicator (MKI) als gunningscriterium bij onze aanbestedingen heeft sinds 2015 een grote vlucht genomen. Inmiddels passen we het toe bij vrijwel alle leveringscontracten voor de GWW. Door te gunnen op MKI worden milieuprestaties meetbaar en vergelijkbaar en dat is precies waar marktpartijen om vragen. De MKI beoordeelt namelijk prestaties zonder oplossingen voor te schrijven. En dat stimuleert producenten om met eigen innovaties te komen. Voordeel van de MKI is ook dat het een integrale afweging mogelijk maakt op allerlei aspecten, zoals het gebruik van energie, grondstoffen en uitstoot. Daarmee past het goed bij de brede ambities van Rotterdam, waar een schone leefomgeving, energietransitie en circulariteit voorop staan. Het maakt de beoordeling transparant, stimuleert ketenverantwoordelijkheid, helpt bij het prioriteren van reductiemaatregelen, voorkomt probleemverschuivingen en maakt innovatieve aanbiedingen onderling vergelijkbaar.”

Samen werken we zo aan een steeds duurzamer Nederland.

Meer nieuws

 • Fokkema: "INSIDE/INSIDE is een goede tool om de communicatie over duurzaamheid met opdrachtgevers aan te gaan en bewuste keuzes te maken."​

  Fokkema & Partners Architecten steunt het initiatief van INSIDE/INSIDE als één van de middelen om duurzaamheid binnen het interieur te stimuleren. Hoog tijd om hen eens te vragen naar hun inzichten rondom architectuur, duurzaamheid en de manier waarop ze hiermee omgaan tijdens de huidige crisis. Je leest het allemaal in onderstaand...

  Lees meer
 • De verspreiding van het Coronavirus tegengaan in kantoorpanden: hoe pak je dat precies aan?

  Een duurzaam kantoor is niet alleen bevorderlijk voor de milieu impact, maar ook voor de gezondheid van de werknemers. In deze tijd een onderwerp waar veel van ons zich mee bezighouden. Door de COVID-19-crisis is een ‘gezond kantoor’ belangrijker dan ooit. En, hoewel we op het moment niet op kantoor werken door de nieuwe maatregelen, is dit...

  Lees meer
 • Met trots verwelkomen wij onze nieuwe partner: Vescom!

  Wij zijn ontzettend blij te kunnen vermelden dat Vescom zich heeft aangesloten als nieuwe partner van INSIDE/INSIDE! Benieuwd naar wat Vescom precies doet én wat zij kunnen betekenen voor INSIDE/INSIDE? Lees het hieronder in het interview met Herman Reith, Managing Director van Vescom.

  Lees meer

INSIDE/INSIDE is hét onafhankelijke interieurplatform ontwikkeld door Dutch Green Building Council (DGBC), NIBE en Ex Interiors.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen, nieuwe producten en onze evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Geef je mening