Fokkema: "INSIDE/INSIDE is een goede tool om de communicatie over duurzaamheid met opdrachtgevers aan te gaan en bewuste keuzes te maken."​

Fokkema & Partners Architecten steunt het initiatief van INSIDE/INSIDE als één van de middelen om duurzaamheid binnen het interieur te stimuleren. Hoog tijd om hen eens te vragen naar hun inzichten rondom architectuur, duurzaamheid en de manier waarop ze hiermee omgaan tijdens de huidige crisis. Je leest het allemaal in onderstaand inspirerende interview:

Wie ben jij en wat is jouw rol binnen Fokkema & Partners Architecten? 

Mijn naam is Saskia Roelofs - de Tombe en als project architect richt ik mij op projecten en onderzoek waarbij duurzaamheid een grote rol speelt, om daarin onze kennis en inzichten te verwerken en verdiepen. Een voorbeeld is de transformatie van een bedrijventerrein tot een verbindende werkomgeving voor het energienetwerkbedrijf Alliander. Hier hebben we met de hoogste ambities op gebied van duurzaamheid en circulair bouwen een bijzonder resultaat kunnen neerzetten en ook de markt in beweging gezet.

Waar staat de organisatie voor?

Fokkema & Partners is een architectenbureau dat uitgaat van de gebruikerservaring en het maken van verbindingen. Hierbij speelt de cultuur van een organisatie en de representatie van een merk een grote rol. Er is daarnaast een voorliefde voor complexe opgaven met hoge ambities, wat resulteert in vernieuwende interieurconcepten voor zowel nieuwbouw als renovaties. Het casco, de bouwkundige schil of de omgeving wordt aangeraakt wanneer daar een meerwaarde te behalen is. Fokkema & Partners heeft met deze werkwijze ook als bouwkundig architect een eigen signatuur ontwikkeld.

Wat zijn de 3 kernwoorden waarmee je jullie organisatie zou omschrijven?

We zijn absoluut gedreven door gebruikerswelzijn, gepassioneerd over innovaties en dat met een lange termijnvisie.

Welke rol spelen duurzaamheid en gezondheid binnen jullie organisatie?

Een ontwerp begint voor ons bij het doorgronden van de gebruikerswens en de randvoorwaarden. Met een voorliefde voor tijdloos ontwerpen, gebruikerswelzijn en passie voor (technische) innovatie; uit zich dat eigenlijk van nature in ontwerpen die ook goed presteren op gebied van duurzaamheid en gezondheid.

Gezondheid is daarbij een breed begrip. Het begint bij de basis: het voorzien in ergonomische werkplekken, voldoende daglicht, goede akoestiek en een prettig klimaat. Maar ook oriëntatie en het bieden van een gevarieerde, inspirerende omgeving volgens principes van ‘biophilic design’ zijn van belang. Er wordt ook steeds meer mogelijk op gebied van type verlichting en het integreren van geluid in een ontwerp.

Hoe belangrijk is dit voor jullie opdrachtgevers?

De meeste opdrachtgevers realiseren zich dat duurzaamheid belangrijk is en voelen zich vaak gesteund door meetbare doelen. Wanneer duurzaamheid niet alleen volgens te behalen labels, maar als integraal onderdeel van een proces wordt opgenomen kan het resultaat natuurlijk nog impact-voller zijn. Mensen verbinden zich tegenwoordig graag aan een duurzame organisatie. Om de beste werknemers binnen te halen en ook te behouden, helpt het bovendien om ze een prettige en gezonde werkomgeving te bieden. Hierdoor stel je ze ook in staat op termijn het meeste terug te kunnen geven.

Hoe maken jullie deze onderwerpen inzichtelijk voor jezelf maar ook richting opdrachtgevers?

Op basis van onze ervaring, referenties en onderzoeksresultaten, bijvoorbeeld van Leesman, maken we de mogelijkheden inzichtelijk. We zijn ook heel blij met de verschillende duurzaamheids-labels zoals WELL en BREEAM. Als aanvulling daarop is voor het interieur INSIDE/INSIDE een goede tool om de communicatie aan te gaan.

Corona heeft nog meer nadruk gelegd op het belang van een veilige en gezonde werkomgeving. Hoe heeft dit jullie dagelijkse werk en projecten beïnvloed?

Ten eerste heeft deze bijzondere tijd menig organisatie doen beseffen waarom we mensen graag naar kantoor komen. Thuis is het moeilijker om je onderdeel voelen van organisatie. (Er is minder ruimte voor informele ontmoetingen, gezamenlijke doelen zijn minder zichtbaar en face-to-face kennisdeling komt veelal juist creativiteit ten goede). In praktijk betekent dat dat ook wij nadenken over het ruimtelijk ontwerp voor een veilige werkomgeving waar juist de verbinding centraal staat en niet de afstand, die nu nogal eens wordt vormgegeven door plexiglazen schermen. Dit voorjaar hebben we al een hele fijne aanpassing op een WELL platinum gecertificeerd ontwerp mogen realiseren, het heeft het bestaande ontwerp juist een bijzondere extra laag gegeven.

Wat vinden jullie van INSIDE/INSIDE?

Het berekenen van de schaduwkosten van een interieur kan een hands-on communicatiemiddel zijn met de opdrachtgever om bewuste keuzes te maken. Het dwingt je om te beargumenteren waarom je een materiaal toepast, soms maakt een lca ook resultaten inzichtelijk die wellicht contra-intuïtief zijn.

Hebben jullie er al mee gewerkt? Waarom wel/ niet?

Het heeft de potentie om inzichtelijk te maken hetgeen dat je intuïtief soms niet zo makkelijk aanvoelt. We hebben op dit moment nog wat meer ervaring met het laten uitvoeren van een life cycle analysis van een interieur, maar met INSIDE/INSIDE kun je snel een eerste scan doen. We benadrukken hierbij wel dat het materiaalgebruik met het oog op duurzaamheid uiteindelijk maar een onderdeel is binnen de keuzes voor het interieur. Het is een schakel in een hele tool box van middelen die je op verschillende momenten in het proces kunt inzetten. Ten aanzien van het materiaalgebruik zelf is er ook nog wel wat nuance: eerst bekijken we of het niet anders kan; kan ik het weglaten, kan ik iets uit de bestaande situatie (her)gebruiken.

Welke kansen zie je voor nu en in de toekomst voor INSIDE/INSIDE?

Het zou wel heel mooi zijn als de database uitgebreid kan worden met materialen. Ook de manier van verwerken kan veel verschil maken: die kan ervoor zorgen dat je iets al dan niet een tweede leven kan geven. We willen graag tijdloos en robuust ontwerpen, maar ook demontabel. Het is fijn om handvatten te hebben hoe ervoor te zorgen dat een ontwerp circulair kan worden. Om de cijfers juist te kunnen interpreteren moet je wel goed realiseren wat erin wordt meegenomen.

Afbeelding: Kunst en cultuur verbinden. Vanuit die gedachte zijn er voor EDGE in Amsterdam de noodzakelijke schermen aangebracht. Deze zijn demontabel en volledig volgens de richtlijnen van WELL uitgevoerd, dus zonder uitstoot van toxische stoffen. Fotograaf: Bram Vreugdenhil. Locatie: EDGE Technologies.

Meer nieuws

 • Webinar: Laat je meenemen in het Waarom en het Hoe van het verduurzamen van onze interieurs.

  DGBC, NIBE en Ex Interiors hebben INSIDE/INSIDE geïnitieerd om een antwoord te kunnen geven op de behoefte om duurzaamheid in interieurs inzichtelijk te maken. Odette Ex legt in dit webinar precies uit waarom de behoefte aan ‘gezonde’ interieurs gericht op het menselijk welzijn zo hoog is en hoe INSIDE/INSIDE designers en...

  Lees meer
 • ARCADIS: CIRCULAIR RENOVEREN? BEGIN MET DE SNELSTE CYCLUS: HET INTERIEUR VAN HET GEBOUW

  Vind jij het als gebouweigenaar ook lastig om bestaande gebouwen circulair te renoveren? Waar moet je eigenlijk beginnen? Circulariteit begint pas als de levensduur van een bepaald gebouwonderdeel ten einde is. Mijn voorstel is daarom: begin klein en kijk naar de kortste termijn. Start bij het interieur.  Volgens het Stewart Brand-model hebben...

  Lees meer
 • INSIDE/INSIDE Podcast #4: Het kantoor 'na Corona' verschilt ten opzichte van ervoor in omvang, functie en doel

  De vierde, en tevens laatste, aflevering van de INSIDE/INSIDE podcastrange is live! In de vierdelige serie leggen we je alles uit over het verduurzamen van jouw kantoorinrichting. We gaan in gesprek met interieurdeskundigen en andere specialisten en gaan op zoek naar hoe we ons kantoor van binnen kunnen verduurzamen. Circulair kunnen maken. En...

  Lees meer

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen, nieuwe producten en onze evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Geef je mening