Helen Retel Helmrich (Officemanager DGBC) over het duurzaam inrichten van het kantoor van DGBC in Spaces Den Haag

INSIDE/INSIDE sprak Helen Retel Helmrich (Office manager DGBC) over het belang van duurzaamheid en hoe DGBC dit heeft doorgetrokken in hun interieur.

Hoe speelt duurzaamheid een rol bij de keuze van de inrichting van jullie kantoor?
“DGBC heeft in haar MVO-beleid eisen gesteld aan de aanschaf en inkoop van de kantoorinrichting. In eerste instantie kijken we naar ons huidige meubilair, maar mocht er iets nodig zijn wat niet beschikbaar is, kiezen we of voor tweedehands meubilair of producten waarvan de milieu-impact bekend is. Voor producten t.a.v. de inrichting geldt dat wij zoveel mogelijk voor circulair en duurzaam kiezen en altijd eerst kijken naar wat de deelnemende partners van INSIDE/INSIDE aanbieden. In principe zijn zij onze preferred suppliers.

Spaces heeft ook de mogelijkheid om meubilair te huren waardoor bij tijdelijke veranderingen in de organisatie eenvoudig en snel aanpassingen gedaan kunnen worden, zonder direct meubilair te hoeven aanschaffen.”

Wat zijn hierbij de uitdagingen?
“Sommige aspecten van het interieur worden verzorgd door de verhuurder, waardoor de invloed als huurder soms beperkt is. Bijvoorbeeld verlichting. We zouden natuurlijk alleen LED willen gebruiken. We gaan hier wel over in gesprek met onze verhuurder en zij staan ook open voor onze suggesties.

DGBC staat open voor nieuwe ontwikkelingen en samenwerkingen. Zo hebben we een test gedaan met bureaubladen van samengeperste gerecyclede reststoffen. In de praktijk bleek deze testversie nog niet te voldoen aan onze gebruikseisen. Dit geeft de producent waardevolle input om het product verder te ontwikkelen. Door deze test samen aan te gaan kun je partijen helpen in innovatie naar duurzamere producten.

Bij de verhuizing van DGBC is gebleken dat niet alle producten in ons interieur op INSIDE/INSIDE staan, waardoor de keuze soms beperkt is. Toch kiezen wij dan liever voor producten waarvan de milieu-impact bekend is dan dat wij onze keuze baseren op esthetiek of kostprijs.”

Hoe is INSIDE/INSIDE toegepast bij het keuzeproces?
“We hebben al onze bestaande inrichting meegenomen met de verhuizing, maar voor de extra vergader- en lunchruimte hadden we nog geen meubilair. Voor alle nieuwe producten is gekozen voor producten waarvan de milieu-impact bekend is, mits deze voldoen aan de functionele en esthetische eisen. Zo hebben we voor de AXA Barstool van Casala gekozen voor aan de refurbished lunchbar. Aan de vergadertafel van gerecycled hout staan de Felt stoelen van VEPA ".

Meer nieuws

 • Met trots verwelkomen wij onze nieuwe partner: Vescom!

  Wij zijn ontzettend blij te kunnen vermelden dat Vescom zich heeft aangesloten als nieuwe partner van INSIDE/INSIDE! Benieuwd naar wat Vescom precies doet én wat zij kunnen betekenen voor INSIDE/INSIDE? Lees het hieronder in het interview met Herman Reith, Managing Director van Vescom.

  Lees meer
 • Bekijk de webinar over INSIDE/INSIDE en de toevoeging van de Circulaire indicator nu terug!

  Op 9 juli gaven Mantijn van Leeuwen en Odette Ex, mede-initiatiefnemers van INSIDE/INSIDE, een webinar over de noodzaak en werking van dé onafhankelijke tool voor een duurzaam interieur. Mantijn’s verhaal over de toevoeging van de MCI, Material Circularity Index, aan INSIDE/INSIDE is hier terug te kijken voor diegene die hier niet bij...

  Lees meer
 • Duurzaam doen met Vepa: milieu-impact berekenen met een LCA

  In de video serie “Duurzaam Doen met Vepa” laat Vepa zien hoe ze innoveren, denken en vooral doen. Lang niet iedereen weet dat je de milieu-impact van een product objectief kunt berekenen met een LCA (levenscyclusanalyse). Daarom heeft Vepa een video geproduceerd om duidelijkheid te scheppen

  Lees meer

INSIDE/INSIDE is hét onafhankelijke interieurplatform ontwikkeld door Dutch Green Building Council (DGBC), NIBE en Ex Interiors.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen, nieuwe producten en onze evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Geef je mening