"Ieder individu en bedrijf kan een bijdrage leveren aan een betere wereld,"​ aldus INSIDE/INSIDE partner Leon van Dun

Leon van Dun is Coördinator Duurzaamheid bij Maiburg en Founding Partner van INSIDE/INSIDE. “Als Coördinator Duurzaamheid houd ik mij in de meeste brede zin bezig met het beoordelen en beperken van de milieu-impact van zowel onze bedrijfsprocessen als onze producten. Daarbij horen veel verschillende taken, verantwoordelijkheden, rollen en contacten (intern en extern) die het een leuke en uitdagende functie maken. Kennisoverdracht vinden wij heel belangrijk en onder de vlag van ons merk MAIGREEN® geven wij heldere informatie over certificeringen, producteigenschappen en de impact van materialen en bedrijfskeuzes op milieu en gezondheid. Dagelijks adviseer ik relaties die projecten duurzaam willen invullen en/of vragen hebben over certificeringen zoals BREEAM, LEED en WELL. Voor een betere toekomst besteed ik ook veel tijd aan het stimuleren en ondersteunen van duurzame productontwikkelingen en verkennen van nieuwe circulaire businessmodellen. Het inzamelen van zaagafval en dit verwerken tot nieuwe plaatmaterialen door bijvoorbeeld een producent als Pfleiderer is hier een mooi voorbeeld van.”

Waar streef je naar om met INSIDE/INSIDE te bereiken?

“Onze dagelijkse praktijk heeft geleerd dat de milieu-impact inzichtelijk maken en producten met elkaar vergelijken moeilijk en arbeidsintensief is en ook nogal eens leidt tot discussie. Wij zijn daarom als Founding Partner bij INSIDE/INSIDE aan boord gestapt om mee te helpen aan een transparante methodiek die tevens moet kunnen rekenen op breed draagvlak in de markt.

Maiburg wil zelf zo veel mogelijk productgroepen op Inside/Inside publiceren. Hiervoor zijn wij wel afhankelijk van onze leveranciers die benodigde data voor de vereiste levenscyclusanalyse beschikbaar moeten stellen en daar zetten wij de nodige druk op. Het inzicht in milieu-impact en de circulariteits- en gezondheidsindex (die later volgen) gaat Maiburg gebruiken om ons assortiment te verduurzamen en relaties te informeren en adviseren. Voor innovatieve, alternatieve producten vormt INSIDE/INSIDE een uitstekende etalage om in beeld te komen bij ontwerpers.

Tot slot. Ieder individu en bedrijf kan een bijdrage leveren aan een betere wereld. Maar door verschillende disciplines bij elkaar te brengen, kennis te delen en nieuwe samenwerkingsverbanden op te zetten kunnen grotere stappen vooruit worden gezet. De bedrijven die zijn betrokken bij INSIDE/INSIDE vormen een grote groep gelijkgestemden en bieden hiertoe een interessant netwerk.”

Welke ontwikkelingen zie je op het gebied van circulariteit en duurzaamheid in de interieurbranche?

“Gecertificeerd hout uit duurzaam beheerde bossen is al vele jaren de standaard bij constructief- en decoratief plaatmateriaal. De laatste tijd hebben sommige fabrikanten het aandeel gerecycled hout in hun plaatmateriaal aanzienlijk verhoogd, tot wel 100% bij spaanplaat van bijvoorbeeld Pfleiderer. Steeds meer interieurbouwbedrijven zijn hierin geïnteresseerd en zoeken naar mogelijkheden om hun resthout een nuttige bestemming te geven. Zij proberen de cirkel te sluiten met fabrikanten. Wij juichen dit toe en proberen hierin een voortrekkersrol te hebben door klanten hierin actief te begeleiden.

Ook gezondheid, waarbij vooral gedacht moet worden formaldehyde-emissie, krijgt meer aandacht. Meer producenten introduceren materialen met een veel lagere emissie, producten met bijvoorbeeld een CARB NAF of Blauer Engel certificering. Voor de Duitse markt is sinds 1 januari 2020 een strengere testmethode op formaldehyde-emissie van toepassing. In de praktijk betekent dit een halvering van de emissie. Producenten bieden hierdoor deze producten ook aan op de Nederlandse markt. Ook bij lijmen, lakken en oliën zien we dat meer aandacht wordt besteed aan verlaging van formaldehyde en vluchtige organische stoffen (VOS) en het toepassen van biologische grondstoffen.

Duurzaamheid en gezondheid krijgt vooral aandacht bij bedrijven die zich ook bezighouden met grotere projecten waar vaak ook een BREEAM-, LEED- of WELL-certificering een rol speelt. Steeds meer bedrijven zijn bezig met circulaire interieurs en denken na over een nieuw bijpassend verdienmodel.”

Welke partner zou je nog graag toevoegen aan het platform?

“ECOR (Noble Environmental Technologies). ECOR is een product van Noble Environmental Technologies, Corporation. Het is een geavanceerd duurzaam plaatmateriaal dat voor 100% uit gerecycled materiaal bestaat, volledig recyclebaar, niet giftig en 100% gecertificeerd biobased. Een product dat helemaal aansluit bij het circulaire gedachtegoed.

ECOR-plaatmateriaal heeft als grondstof uitsluitend cellulose. Cellulose is terug te vinden in verschillende biomassastromen zoals bermgras en tarwestro en ook recyclestromen; zoals papier en karton. Er wordt geen lijm, bindmiddel of iets dergelijks toegevoegd.

Het kan worden gebruikt als alternatief voor traditioneel hout, multiplex, golfkarton en kunststoffen. ECOR vervangt met succes traditioneel op hout gebaseerde en plastic materialen in vele toepassingen, waaronder graphics/bewegwijzering, verpakkingen, constructies, architectuur en ontwerp, meubels, armaturen en consumentenproducten.”

Meer nieuws

 • "Meetbaarheid, transparantie en kennis is op dit moment erg belangrijk voor het maken van de juiste duurzame keuzes.” - Rick Veenendaal van Gispen

  “Gispen staat voor duurzaam design. We creëren omgevingen die een positieve invloed hebben op mensen. En stimuleren duurzaam gebruik. Dat doen we al meer dan 100 jaar. Samen met klanten, nationale en internationale ontwerpers en architecten, partners en leveranciers werken we aan verrassende en duurzame oplossingen voor werk-, zorg-, onderwijs-...

  Lees meer
 • John Faas, founding partner van INSIDE/INSIDE, streeft naar volledige transparantie over producten in de interieurbranche

  “In de zoektocht naar feiten over onze materialen realiseerde ik me pas hoe weinig we echt weten over de hele levenscyclus en hoe complex het is om het antwoord te achterhalen op de vraag hoe iets is gemaakt”, aldus John Faas. Als Businessunit manager bij Baars & Bloemhoff geeft hij samen met het managementteam vorm aan toekomstplannen en...

  Lees meer
 • "Transparantie is key bij INSIDE/INSIDE,"​ aldus partner Ton van Keken

  Als directielid bij Interface is Ton van Keken verantwoordelijk voor de supply chain EAAA (Europa, Afrika, Azië en Australië), oftewel alles wat te maken heeft met de inkoop, productie en distributie van tapijt, LVT en rubber producten. Minder negatieve impact op het milieu realiseren is al sinds 1994 de grote missie van vloerenfabrikant...

  Lees meer

INSIDE/INSIDE is hét onafhankelijke interieurplatform ontwikkeld door Dutch Green Building Council (DGBC), NIBE en Ex Interiors.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen, nieuwe producten en onze evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Geef je mening