John Faas, founding partner van INSIDE/INSIDE, streeft naar volledige transparantie over producten in de interieurbranche

“In de zoektocht naar feiten over onze materialen realiseerde ik me pas hoe weinig we echt weten over de hele levenscyclus en hoe complex het is om het antwoord te achterhalen op de vraag hoe iets is gemaakt”, aldus John Faas. Als Businessunit manager bij Baars & Bloemhoff geeft hij samen met het managementteam vorm aan toekomstplannen en veranderingen binnen de organisatie. Zijn betrokkenheid bij INSIDE/INSIDE als founding partner heeft hem aan het denken gezet over de complexiteit van de keten en het transparant communiceren over de milieu-impact van materialen.

Waar streef je naar om met INSIDE/ INSIDE te bereiken?

"In het ideale scenario bieden we met INSIDE/INSIDE volledige transparantie over de manier waarop de interieurmaterialen die we leveren tot stand komen. Dit betekent dat we de herkomst, samenstelling, productie en levenscyclus van materialen in beeld brengen. Ook als dat negatieve eigenschappen of een flinke impact op het milieu betreft. Daarnaast willen we inzicht geven in hoe we een materiaal opnieuw kunnen inzetten. Als al deze informatie op één platform verzameld is, wordt het voor makers en ontwerpers van fysieke omgevingen makkelijker om een weloverwogen materiaalkeuze te maken."

Welke ontwikkelingen zie je op het gebied van circulariteit en duurzaamheid in de interieurbranche?

"Als leverancier staan we in het midden van de keten. Met aan de ene kant de producenten, die steeds vaker gebruikte materialen en grondstoffen inzamelen voor de productie van nieuwe materialen. Dit gebeurt als hergebruik van materialen in hun oorspronkelijke vorm niet mogelijk is. Aan de andere kant staan de makers en ontwerpers die met deze interieurmaterialen aan de slag gaan. Zij stellen regelmatig kritische vragen om verantwoorde keuzes te kunnen maken. Ook efficiënt materiaalgebruik en het beperken van zaagverlies krijgen voor hen meer prioriteit. Dit vraagt om flexibiliteit van de producent en de ontwerper. Om een berg afval bij de verwerker te voorkomen, kan een ontwerper zijn tekeningen baseren op het circulaire materiaalaanbod uit Urban Mining bijvoorbeeld. Of kan een producent afstappen van standaardisering en bijvoorbeeld materialen op maat aanbieden."

Welke partner zou je nog graag toevoegen aan het platform?

"In samenwerking met toonaangevende partners op het gebied van vloeren, verlichting, wandafwerking, textiel en meubilair tonen we op onze Broeinest locaties duizenden materialen en producten voor interieurs. Hoe mooi zou het zijn als straks de milieu-impact van al deze materialen en producten inzichtelijk is op één online platform? Een aantal Broeinest partners behoren ook tot de founding partners van INSIDE/INSIDE of zijn al aangesloten bij het platform. Maar ik zou ook andere Broeinest partners willen aanmoedigen om hun kennis en de feiten over hun producten te delen via INSIDE/INSIDE. Materiaalkeuzes zouden niet alleen op functie en esthetiek gebaseerd moeten zijn. Juist door de impact van materialen en producten over de hele levenscyclus te vergelijken en de daadwerkelijke kosten in beeld te brengen, kun je als ontwerper of maker keuzes maken die aansluiten bij wat je echt belangrijk vindt binnen een project."

Meer nieuws

 • "Transparantie is key bij INSIDE/INSIDE,"​ aldus partner Ton van Keken

  Als directielid bij Interface is Ton van Keken verantwoordelijk voor de supply chain EAAA (Europa, Afrika, Azië en Australië), oftewel alles wat te maken heeft met de inkoop, productie en distributie van tapijt, LVT en rubber producten. Minder negatieve impact op het milieu realiseren is al sinds 1994 de grote missie van vloerenfabrikant...

  Lees meer
 • "Ieder individu en bedrijf kan een bijdrage leveren aan een betere wereld,"​ aldus INSIDE/INSIDE partner Leon van Dun

  Leon van Dun is Coördinator Duurzaamheid bij Maiburg en Founding Partner van INSIDE/INSIDE. “Als Coördinator Duurzaamheid houd ik mij in de meeste brede zin bezig met het beoordelen en beperken van de milieu-impact van zowel onze bedrijfsprocessen als onze producten. Daarbij horen veel verschillende taken, verantwoordelijkheden, rollen en...

  Lees meer
 • "Circulair én duurzaam inrichten is momenteel de norm,"​ aldus INSIDE/INSIDE partner Frank Bouma

  Frank Bouma is key-accountmanager bij Vepa en founding partner van INSIDE/INSIDE. “Voor mij was founding partner worden een logische keuze. Bij Vepa maken we kantoor- en projectmeubilair. Dit doen we al jaren zo duurzaam mogelijk. We produceren bijvoorbeeld alles in onze eigen fabrieken in Nederland, maken gebruik van lokale leveranciers en...

  Lees meer

INSIDE/INSIDE is hét onafhankelijke interieurplatform ontwikkeld door Dutch Green Building Council (DGBC), NIBE en Ex Interiors.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen, nieuwe producten en onze evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Geef je mening