Met trots verwelkomen wij onze nieuwe partner: Vescom!

Wij zijn ontzettend blij te kunnen vermelden dat Vescom zich heeft aangesloten als nieuwe partner van INSIDE/INSIDE! Benieuwd naar wat Vescom precies doet én wat zij kunnen betekenen voor INSIDE/INSIDE? Lees het hieronder in het interview met Herman Reith, Managing Director van Vescom.

Waarom heeft u gekozen om Partner te worden van INSIDE/INSIDE?

“Als producent van wandbekleding, meubel- en gordijnstoffen streeft Vescom, met een leidende positie in de markt, naar transparantie op het gebied van verduurzaming. Het is goed wanneer architecten en eindgebruikers middels een platform, waarin producten met elkaar vergeleken worden qua milieu impact, gefundeerde keuzes kunnen maken op dit belangrijke punt. Verduurzaming wordt steeds meer verankerd binnen onze maatschappij en als Vescom willen we een leidende rol blijven spelen in onze markt, ook als het gaat om een minimale belasting van het milieu.”

Hoe gaat uw organisatie op dit moment om met duurzaamheid?

“Vescom produceert met een minimale belasting van het milieu. Wij kiezen bewust voor een gescheiden en gecontroleerde afvoer van reststoffen. Dit garandeert een duurzaam productieproces. Wij maken volledig gebruik van groene stroom en gas. Het hoofdkantoor in Deurne, inclusief fabriek, werkt 100% CO2 neutraal. Vescom is ISO14001 en ISO 9001 gecertificeerd. Al in 1993 werden we ISO 9001 gecertificeerd voor ons kwaliteitszorgsysteem.

Vanaf die periode worden ook milieuwetgeving en –beleid in werkbare voorschriften vertaald. We verplichten onszelf tot het opstellen en uitvoeren van bedrijfsmilieuplannen. In 2001 hebben we als eerste binnen onze branche het milieu-managementsysteem ISO 14001 ingevoerd. Nog steeds selecteren we onze partners en leveranciers op basis van het criterium dat zij in dubbel opzicht kwaliteit moeten kunnen leveren: zowel wat betreft het product als de zorg voor het milieu.

Daarnaast zijn bijna al onze grondstoffenleveranciers zijn ISO 14001 gecertificeerd. Dat geldt ook voor de meeste leveranciers van halffabricaten en eindproducten. We brengen de milieuaspecten bij deze leveranciers in kaart en zoeken samen met hen voortdurend naar oplossingen. Bij nieuwe investeringen kiezen we in principe voor het meest milieuvriendelijke alternatief. Ook als dit in verhouding duurder is. Op die manier hebben we op het verbruik van energie en water de afgelopen jaren aanzienlijke besparingen weten te realiseren. Minder opzienbarend maar wel effectief is een aantal kleinere energiebesparende maatregelen in onze fabrieken. Het gaat daarbij om verlichting, verwarming en isolatie. Het energieverbruik per eenheid product is door al deze maatregelen in de afgelopen jaren gedaald.

Ons gasgebruik is bijvoorbeeld nauwelijks hoger dan 25 jaar geleden. Dit terwijl het productieniveau meer dan verdubbeld is en het aantal bedrijfsgebouwen is toegenomen. Binnen ons eigen productieproces hebben we al diverse maatregelen doorgevoerd die tot reductie van de hoeveelheid afval hebben geleid. De ISO 9001-certificering leidt tot minder fouten en dus tot minder uitval of afval. Het monitoren en verbeteren van de processen en productiemethoden heeft sinds begin jaren ‘90 geleid tot 20% minder uitval.”

Hoe uit dit zich in uw producten?

“Kwaliteit en duurzaamheid hebben bij Vescom nooit alleen betrekking op producten, maar ook op de manier waarop ze tot stand komen. Wij bieden collecties waarbinnen duurzame keuzes kunnen worden gemaakt. Wat van essentieel belang is: onze producten hebben een zeer lange levensduur.

Vescom’s vinyl wandbekleding producten zijn daarnaast recyclebaar, zowel bij productie als aan het einde van de levensduur. En tevens biedt Vescom zowel wandbekleding collecties als meubelstofcollecties met een C2C certificering (Cradle-to-Cradle Bronze, Silver en Gold). Zowel meubel- als gordijnstofcollecties hebben daarnaast het Oeko-Tex certificaat. Op deze manier combineert Vescom esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid binnen haar collecties.”

Wat is de toekomstvisie van de organisatie met betrekking tot verduurzaming?

“Doordat wij onze wandbekleding, meubelbekleding en gordijnstoffen zelf ontwikkelen, produceren én distribueren, beheersen wij nagenoeg de gehele productieketen. Daardoor zijn wij goed in staat de effecten van onze activiteiten op het milieu te beperken. Kwaliteit heeft bij Vescom dus nooit alleen betrekking op het product, maar óók op het productieproces. We zoeken continu naar mogelijkheden om dit schoner en efficiënter te laten verlopen. Wij bieden onze klanten een collectie waarin duurzame keuzes gemaakt kunnen worden en we zorgen in onze bedrijfsvoering voor een minimale belasting van het milieu. Eén van de milieutechnische voordelen van onze producten is uiteraard een zeer lange levensduur. Onze productontwikkeling streeft er verder naar een steeds groter aandeel van gerecyclede grondstoffen in te zetten voor de collecties wandbekleding, meubel- en gordijnstoffen. Vescom is tenslotte lid van ‘VinylPlus’. Dit initiatief, gestart door de internationale vinyl verwerkende industrie, heeft als doel het verbeteren van de duurzame productie en het duurzaam gebruik van PVC. ‘VinylPlus’ is de opvolger van ‘Vinyl 2010’, waar wij vanaf het moment van oprichten aan verbonden zijn.”

Meer nieuws

 • Bekijk de webinar over INSIDE/INSIDE en de toevoeging van de Circulaire indicator nu terug!

  Op 9 juli gaven Mantijn van Leeuwen en Odette Ex, mede-initiatiefnemers van INSIDE/INSIDE, een webinar over de noodzaak en werking van dé onafhankelijke tool voor een duurzaam interieur. Mantijn’s verhaal over de toevoeging van de MCI, Material Circularity Index, aan INSIDE/INSIDE is hier terug te kijken voor diegene die hier niet bij...

  Lees meer
 • Duurzaam doen met Vepa: milieu-impact berekenen met een LCA

  In de video serie “Duurzaam Doen met Vepa” laat Vepa zien hoe ze innoveren, denken en vooral doen. Lang niet iedereen weet dat je de milieu-impact van een product objectief kunt berekenen met een LCA (levenscyclusanalyse). Daarom heeft Vepa een video geproduceerd om duidelijkheid te scheppen

  Lees meer
 • Geef jouw commentaar op Publicatie Circulaire kantoor- en leeromgeving – Deel 1: Definities

  Een circulaire bureaustoel wat is dat eigenlijk? De projectgroep NPR 8313 bestaande uit opdrachtgevers, opdrachtnemers en producenten (waaronder ook een aantal van onze partners en INSIDE/INSIDE) hebben termen en definities rondom de circulaire kantoor- en leeromgeving op een rij gezet. De conceptversie van het normontwerp van NPR8313-1...

  Lees meer

INSIDE/INSIDE is hét onafhankelijke interieurplatform ontwikkeld door Dutch Green Building Council (DGBC), NIBE en Ex Interiors.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen, nieuwe producten en onze evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Geef je mening