Remy Heijer, projectmanager INSIDE/INSIDE (DGBC) over zijn rol en de ambities van dé nieuwe duurzaamheidstool voor interieur.

“Zodra mensen inzien dat verduurzaming geen afbreuk hoeft te doen aan gemak, comfort, esthetiek of investeringen maar dat duurzaamheid hier juist aan bijdraagt, kunnen we grote stappen gaan maken.”

1. Wat is jouw rol binnen I/I?

Als projectmanager ben ik verantwoordelijk voor de ontwikkeling en vormgeving van INSIDE/INSIDE, dé nieuwe duurzame objectieve vergelijkingstool voor interieurs. Dit is een breed takenpakket waarin ik mij onder andere bezig houd met de ontwikkeling van de tool, de achterliggende database en de ontwikkeling van de methodiek. Daarnaast is het aantrekken van nieuwe partners, het organiseren van evenementen en beurzen en de communicatie en marketing een belangrijk aspect. Gelukkig spelen de partners hierin ook een grote rol, hun input en advies vanuit de markt is onmisbaar in het ontwikkelen van de nieuwe marktstandaard. Samen met de andere initiatiefnemers nemen we de belangrijkste besluiten en bepalen we de strategie. De coördinatie van dit alles ligt bij mij, wat het een ontzettend mooie en inspirerende uitdaging maakt! Doordat INSIDE/INSIDE non-profit is en de interieurbranche wil verduurzamen gaan er veel deuren open. Het is mooi om te ervaren dat partijen open staan voor deze nieuwe ontwikkeling en graag willen mee denken en bijdragen aan de verduurzaming van interieurs. Zeker bij interieurarchitecten is er een groot draagvlak voor een tool als INSIDE/INSIDE.

2. INSIDE/ INSIDE is een samenwerking tussen DGBC, NIBE en Ex Interiors, hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?

INSIDE/INSIDE is ontstaan door behoefte aan een eenduidige onafhankelijke methode om duurzamere keuzes te maken voor interieurs. Deze behoefte ontstond bij Ex Interiors doordat, na een aantal projecten met duurzame ambities te hebben gedaan, het lastig bleek om als interieurarchitect de impact van interieurproducten en -materialen op het milieu op een eerlijke wijze te beoordelen en met elkaar te vergelijken. Vanuit deze vraag kwam Ex Interiors met NIBE, de expert en adviseur op het gebied van milieu impact van producten en materialen, in aanraking. Voor DGBC, host van het BREEAM-NL certificering, lag deze behoefte er ook al een tijd. Alleen een duurzaam gebouw neerzetten is niet meer voldoende, ook het interieur moet hier in mee. En zo is INSIDE/INSIDE ontstaan... een samenwerking tussen een onafhankelijke stichting, een interieurarchitect en een expert op het gebied van milieu impact. Zeker na het aantrekken van onze Founding Partners ontstond er een representatieve groep van partijen uit de interieurbranche met een duurzame ambitie.

3. Er zijn in korte tijd al veel leveranciers uit de interieurbranche die zich hebben aangesloten, welk type leveranciers zouden nog een mooie aanvulling zijn?

Inmiddels hebben we inderdaad een mooi scala aan partners en zijn bijna alle categorieën vertegenwoordigd. Uiteraard geldt voor alle categorieën hoe meer, hoe beter maar het begin is er! Leveranciers van wandafwerking en textiel hebben we nog nauwelijks en deze zouden een mooie aanvulling zijn. Daarnaast zie ik ook ruimte voor kleinere producenten die vaak mooie innovatieve producten en materialen hebben. Door een divers aanbod op INSIDE/INSIDE aan te kunnen bieden, zal het platform niet alleen informeren over duurzaamheid maar de gebruiker ook inspireren.

4. Wat zie je als de grootste uitdaging voor I/I op dit moment?

Sinds het begin van INSIDE/INSIDE is de grootste uitdaging het “kip-ei” principe. Ik heb gemerkt dat de markt ontzettend enthousiast is, zowel leveranciers als gebruikers. Toch blijft het voor leveranciers een kwestie van prioriteit van inzet en investering, waarbij de afweging van 'het bereik van gebruikers' wordt gemaakt. Andersom geldt voor gebruikers dat zolang producten of merken ontbreken waar zij veel mee werken, het lastig is om INSIDE/INSIDE in het ontwerp of bij inkoop toe te passen.

Beide groepen vragen naar elkaar en kunnen dit samen tot een succes maken, aan mij de taak om beide groepen gelijk te laten groeien. Dit is niet altijd eenvoudig maar zolang het enthousiasme er is en we blijven groeien zie ik dit als een kwestie van tijd. Inmiddels zijn er ook al meerdere partijen die hebben aangegeven hun projecten met INSIDE/INSIDE te willen aanbesteden of uitvragen. Dit is een goede katalysator voor het aantrekken van producenten en maakt het op haar beurt weer interessanter voor andere gebruikers.

5. Wat wil je binnen nu en 1 jaar bereiken met I/I?

Het afgelopen jaar stond in het teken van het opzetten van INSIDE/INSIDE en dat is goed gelukt. Voor komend jaar willen we uiteraard meer Partners aan ons binden en daarmee meer producten op INSIDE/INSIDE kunnen plaatsen om een representatief aanbod van de markt te laten zien. Daarnaast zijn we actief op diverse evenementen en beurzen om de tool ook bij de gebruiker/interieurarchitecten onder de aandacht te brengen. Over een jaar verwacht ik dat meerdere partijen INSIDE/INSIDE gebruikt hebben voor hun ontwerp, aanbesteding of inkoop zodat de eerste duurzamere interieurs daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden. We streven er naar om de standaard in de markt te worden voor het verduurzamen van interieur, zodat wij leveranciers en producenten stimuleren om hun productieproces te verbeteren en ontwerpers en inkopers ondersteunen in het maken van betere keuzes. Dit geldt overigens niet alleen voor de Nederlandse markt maar voor heel Europa.

Meer nieuws

 • Herman Miller sluit aan bij INSIDE/INSIDE

  Waarom heeft u gekozen om Partner te worden van INSIDE/INSIDE? Er is eenduidig inzicht en vergelijkbaarheid nodig van de duurzaamheid van interieurproducten. Dit is voor gebruikers duidelijker, maar ook voor fabrikanten. Herman Miller staat achter INSIDE/INSIDE als een breed gedragen, onafhankelijk marktinitiatief zonder winstoogmerk, om dit te...

  Lees meer
 • INSIDE/INSIDE presenteert Circulariteitsindex

  Op 12 december heeft INSIDE/INSIDE de eerste inkijk in de Circulariteitsindex gegeven in Broeinest RDAM. De Circulariteitsindex geeft inzicht in het percentage hergebruikte grondstoffen/materialen als ook de her te gebruiken grondstoffen/materialen van een product of materiaal. Met deze toevoeging krijgt de gebruiker een nog vollediger beeld van...

  Lees meer
 • INSIDE/INSIDE op Design District 2019

  Namens INSIDE/INSIDE was onder andere Remy aanwezig op Design District. Hij zag dat duurzaamheid langzaam een begrip begint te worden in de interieur- en designbranche. "Dit was opnieuw een inspirerend evenement waar zowel leverancier als ontwerper samenkomen. Heel goed dat wij hier ons geluid hebben laten horen."

  Lees meer

INSIDE/INSIDE is hét onafhankelijke interieurplatform ontwikkeld door Dutch Green Building Council (DGBC), NIBE en Ex Interiors.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen, nieuwe producten en onze evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Geef je mening