De praktijk

De praktijk

INSIDE/INSIDE is gemaakt voor iedereen die (in)direct betrokken is bij het verduurzamen van interieurs. Ontwikkelaars, (interieur)architecten, facilitair medewerkers, HR-professionals en managers spelen hierin allemaal een cruciale rol. Zij zijn immers degenen die duurzaam bouwen tastbaar maken voor de gebruiker en bewoner van een gebouw.

Op INSIDE/INSIDE is alle informatie van de interieurproducten en -materialen gratis en openbaar beschikbaar. Hierdoor is het mogelijk om op zowel product- als op projectniveau een gefundeerde en duurzame keuze te maken. Kijk hier voor een overzicht van gebruikers die al met INSIDE/INSIDE aan de slag zijn gegaan.

Hoe kun jij INSIDE/INSIDE gebruiken?

Bij de selectie van een product of materiaal zijn er altijd esthetische, functionele en financiële overwegingen. Met INSIDE/INSIDE wordt het mogelijk om het duurzaamheidsaspect in je beslissing mee te laten wegen. Daarbij kan zowel op milieu-impact als circulariteit (of beide) worden beoordeeld.

Toepassing op verschillende niveaus:

  • Productniveau: 1 op 1 de milieu-impact en/of circulariteitsindex van verschillende producten vergelijken met elkaar (bijvoorbeeld 2 bureaustoelen)
  • Projectniveau: Een project aanmaken, alle onderdelen en m2 selecteren en onderzoeken welke onderdelen in het project de hoogste milieu-impact hebben. Waarin kun je variëren om toch de gewenste uitstraling en functionaliteiten te krijgen maar dan met minder impact op het milieu?
  • Aanbesteding/uitvraag: De methodiek van INSIDE/INSIDE gebruiken in het uitvragen van de meest duurzame oplossingen van potentiële opdrachtnemers. Naast de producten en materialen uit de INSIDE/INSIDE database, is het ook mogelijk INSIDE/INSIDE toe te passen voor producten die nog niet opgenomen zijn. Lees hier meer over aanbestedingen met INSIDE/INSIDE.

Welke informatie kan ik uit de cijfers halen?

Van elk product en materiaal is een EPD opgesteld, hieruit volgen de Milieukosten en de Circulariteitsindex. Deze informatie wordt door een externe onafhankelijke partij aangeleverd.

Milieukosten
Bij elk product is een totaalsom weergegeven, die bestaat uit de optelling van fase A-C (productie, transport, gebruik en afvalverwerking) verminderd met fase D (hergebruik- en recyclingspotentie). Hiermee krijg je inzicht in de impact van een product tijdens gebruik en de mogelijke impact aan het einde van de levensduur. Onderaan elke productpagina kun je via “Bekijk Environmental product Declaration (EPD)” meer inzicht krijgen in de onderliggende data per indicator en per levensfase. Zo kun jij bijvoorbeeld de hoeveelheid CO2 van een product per levensfase inzien.

Circulariteitsindex (0-100%)
Dit verhoudingsgetal is een indicatie van het grondstofverbruik van een product. Hoe meer een product gerecyclede of hergebruikte grondstoffen gebruikt en hoe minder afval er in de keten wordt geproduceerd, hoe hoger de circulariteitsindex wordt.

Retoursysteem
Indien er bij een product of materiaal “Retoursysteem” staat vermeld, betekent dit dat de aangegeven milieuscores gebaseerd zijn op basis van een recyclingsysteem, leaseconstructie of andere retourafspraken met de producent. Producten met dit label scoren over het algemeen beter omdat het product bij eindelevensduur weer terug naar de fabrikant gaat, waarna het product efficiënt recycled/hergebruikt wordt of een tweede leven krijgt.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen, nieuwe producten en onze evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Geef je mening