Insider aan het woord: Tijs Gilde van Moduplus

Wie ben je en wat doe je?
​​​​​​​Ik ben Tijs Gilde, ontwerper uit Eindhoven. Sinds kort ben ik ontwerper en art director bij Moduplus. Met het werk binnen mijn eigen bedrijf, Studio Guilty, richt ik me vooral op de high- end markt en galeriewerk. Moduplus is meer toegepast in zijn producten. Dit is voor mij een  ideale balans.

Wat fascineert je aan design?
Ik denk dat producten een hele mooie weerspiegeling zijn van onze tijdsgeest. Het is een soort fashion die zich wat langzamer voortbeweegt. De tijdsgeest beïnvloedt het uiterlijk van  de spullen om ons heen, maar ook andersom. Naast het uiterlijk verandert onze behoefte in functionaliteit ook continu. Het is daarom belangrijk om als ontwerper altijd vooruitstrevend   te zijn en de wereld om je heen te monitoren, sensitief zijn voor wat er speelt en eigenlijk altijd een stukje verder in de toekomst te kijken. Eigenheid en visie zijn onmisbaar in dit proces.

Naast dit conceptuele deel van het vak zijn er natuurlijk een hoop uitdagingen te vinden op technisch vlak. Zoals het zoeken naar nieuwe manieren van produceren. Dit is voor mij vaak uitgangspunt voor het ontwerp. De wijze van productie en constructie is van grote invloed op het algehele beeld. Innovatie op dit vlak vind ik belangrijk. Ik geloof dat dit essentieel is om een relevant product te ontwerpen.

Uiteindelijk moeten al deze ingrediënten een balans gaan vormen. Concessies doen is eigenlijk altijd aan de orde. Waarin je deze concessies doet, of welke slimmigheidjes je kan bedenken om ze te voorkomen, is voor mij een maatstaf voor goed ontwerp.

Sommige designers zien duurzaamheid als een beperking van hun creatieve vrijheid. Wat is jouw mening?
Ik denk dat het streven naar duurzaamheid een onvermijdelijke verantwoordelijkheid is die je vandaag de dag als ontwerper of merk hebt. In feite zie ik duurzaamheid als onderdeel van het pakket van eisen wanneer je ergens aan begint.

De context voor duurzaamheid verschilt wel eens. Zo wordt het voor galeriewerk vaak wat minder relevant gevonden. Maar als je iets op grotere schaal gaat produceren, is het des te belangrijker. Ik zou het niet willen zien als beperking van de creatieve vrijheid, eerder als een  kans om je te onderscheiden. Het is een extra maatstaf geworden voor goed ontwerp.

Zie jij de laatste jaren veel veranderingen in de ontwerpwereld wat betreft duurzaamheid? En zo ja, welke zaken vallen je op?
Het valt me op dat nu ook de klant duurzaamheid standaard in het pakket van eisen op- neemt en daar ook zwaar aan tilt. Wat mij betreft is dat een grote drijvende kracht voor het creëren van betere producten. Verder zie ik ook dat de producenten van materialen steeds betere materialen aanbieden. Dit is wel een belangrijk punt, als ontwerper ben je daar afhankelijk van.

Wat zijn voor jou duurzame inspiratiebronnen en waarom?
Mijn inspiratie vind ik vaak in de fabriek. Daar kun je heel goed inzoomen op de dingen binnen een proces die niet duurzaam zijn en waar nog geen oplossing voor is.

In gesprek gaan met de makers en samen een nieuwe manier bedenken is heel bevredigend. Daarnaast ben ik erg enthousiast over PaaS en circulaire systemen.

Nu even over Moduplus! Welke ambities streven jullie na met het merk en de collectie?
Met Moduplus maken we soft seating voor de projectmarkt, vooral de werk context willen we faciliteren middels onze comfortabele zitsystemen. We maken modulaire banken die mede door de manier van stofferen heel erg duurzaam zijn. De manier van stofferen en de handzaamheid van de elementen maakt de banken heel geschikt voor herstoffering.

Onze kantoren en werkomgeving zijn weer aan het veranderen. Moduplus gaat als soft seating een grote rol spelen in de kantoren. Ontmoetingsplekken, tijdelijke werkplekken en plekken voor overleg kunnen worden opgebouwd uit ons veelzijdige, maar eenvoudige systeem.

Je werkt momenteel aan de uitbreiding van de Moduplus elementen. Kun je hier iets meer over vertellen?
Moduplus bestond voorheen alleen uit een zitting, rug en een kussen. Met alleen deze elementen bleek het systeem al enorm breed toepasbaar te zijn. We breiden de collectie nu uit met een aantal elementen die op precies dezelfde manier zijn opgebouwd maar verschillen in vorm, en dus meer functionaliteit bieden. Ook voor interieurontwerpers groeit het Moduplus systeem nu uit tot een heerlijk diverse set bouwblokken. We hebben wanden, lampen, tafels en plantenbakken toegevoegd; allemaal te koppelen aan het bestaande systeem. We hebben ook elektra koppelstukken ontwikkeld, waardoor je op praktisch elke plek stroom kan integreren. Alles is verplaatsbaar en aan elkaar te koppelen, dat maakt het systeem zo divers.

In welke fase(s) van het designproces speelt duurzaamheid een rol? Hoe ga jij hiermee om?
Eigenlijk op meerdere momenten. Het is ook niet een heel lineair proces. Je begint met een idee of een behoefte en dan ga je kijken naar ontwerp, materiaal en productie. Het is een zoektocht naar de juiste combinatie. Elke keuze heeft invloed op de duurzaamheid van je product. Zo bepaalt de materiaalkeuze meteen iets voor de productie en heeft deze ook invloed op de functionaliteit. Vaak moeten we een stapje terug om weer vooruit te kunnen. Voor de uitbreiding van Moduplus hebben we alles gebaseerd op de bestaande elementen. Hierdoor wisten we al snel waar we aan toe waren wat betreft duurzaamheid en productie.

Hoe belangrijk vind jij transparantie over duurzaamheid in de interieurbranche? Hoe passen  jullie dit toe bij Moduplus?
Steeds meer klanten en eindgebruikers vinden het belangrijk dat een product naast esthetisch ook verantwoord is. Klanten vragen om een materiaalpaspoort, wij zijn altijd bereid  om deze te verstrekken.

Daarnaast komen klanten steeds vaker een kijkje nemen in de fabriek en kunnen ze zelf een oordeel vellen. Wij zijn trots op onze lokale 100% energie-neutrale productie locatie. Wij doen zo veel mogelijk in house en onze toeleveranciers zijn gevestigd in onze nabije omgeving.

Meer nieuws

 • INSIDER aan het woord: Isabel Tack van UNILIN Panels

  Al vanaf de oprichting van UNILIN Panels in de jaren 60 staat de circulaire gedachte centraal. Een samenwerking met INSIDE/INSIDE sluit dan ook perfect aan bij het duurzaamheidsverhaal dat UNILIN Panels wil uitdragen.

  Lees meer
 • Interieur en INSIDE/INSIDE nu ook onderdeel van BREEAM-NL!

  BREEAM-NL, het duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen en gebieden, maakt een volgende stap. In november is het onderdeel ‘Duurzame huisvesting en bedrijfsvoering’ geïntroduceerd. Met dit nieuwe deel wordt BREEAM-NL geschikt als meetlat voor een organisatie breed duurzaamheidsbeleid, waaronder interieur.

  Lees meer
 • Maak kennis met INSIDE/INSIDE prijsvraagwinnaar Furniture4Flex

  Tijdens de Dutch Green Building Week werd Furniture4Flex met Model One verkozen tot winnaar van de INSIDE/INSIDE actie. Het modulaire kantoormeubelsysteem is erg waardevol voor de veranderende werkomgeving. We gingen in gesprek met oprichter Frans Langeveld.

  Lees meer

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen, nieuwe producten en onze evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Geef je mening