Circulair inkopen
Het nieuwe keurmerk, dat voluit BREEAM-NL In-Use Duurzame huisvesting en bedrijfsvoering heet, kent een breed aantal onderwerpen. Peter Gabriëls, Senior Projectmanager bij DGBC, noemt een aantal voorbeelden: “We waarderen bijvoorbeeld een circulair inkoopbeleid. Dus van je meubilair tot aan je koffiebekers; hoe koop je zo duurzaam mogelijk in.”
Criteria voor interieur
Hieronder zijn enkele van de belangrijkste criteria voor interieurproducten en -materialen uitgelicht. Voor de credits RSC 11 en RSC 16 kan productinformatie op basis van de milieu-impact op INSIDE/INSIDE als bewijslast dienen.
HEA 27 Maatregelen ten behoeve van fysieke gezondheid
Het gebruik van middelen en materialen met toxische stoffen in afwerking en inrichting wordt gereduceerd/geminimaliseerd.
RSC 10 Maatregelen ten behoeve van duurzaam en circulair inkopen
Het herkennen en stimuleren van inkoopcriteria waarmee duurzaam en circulair wordt ingekocht.
RSC 11 Maatregelen ten behoeve van toekomstig hergebruik materialen en afval
Het herkennen en stimuleren van maatregelen om een toekomstig hergebruik van materialen en afval te borgen.
RSC 16 - Circulaire herkomst van inkomende producten en materialen
Het maximaliseren van de circulaire herkomst van inkomende producten en materialen.
Gezondheid medewerkers belangrijke factor
Verder is er aandacht voor de fysieke, sociale én mentale gezondheid van medewerkers. “Personeel is de voornaamste kapitaalkracht van een organisatie”, verklaart Peter Gabriëls. “BREEAM-NL stuurt daarom op maatregelen die de gezondheid en productiviteit van medewerkers bevorderen.” Het gaat dan om maatregelen zoals gezonde voeding, maar ook om een groene werkomgeving en een personeelsbeleid dat diversiteit en inclusiviteit stimuleert.
BREEAM-NL als integraal duurzaamheidsinstrument
“BREEAM-NL In-Use werd voorheen voornamelijk gebruikt om de duurzaamheidsprestaties van een gebouw en het beheer ervan te beoordelen”, vertelt Peter Gabriëls. “Met deze verrijking maken we BREEAM-NL ook geschikt als instrument voor een integraal duurzaamheidsbeleid van organisaties.” DGBC hoopt en verwacht dat steeds meer organisaties aan de slag gaan met BREEAM-NL en zodoende de bestaande gebouwen én de mensen die er werken, leren of recreëren steeds duurzamer worden.
Bekijk hier de richtlijn BREEAM-NL In-Use Duurzame huisvesting en bedrijfsvoering
Webinar
Op 18 januari vindt een webinar plaats om een toelichting te geven op de nieuwe Beoordelingsrichtlijn. In het webinar wordt ook de nieuwe richtlijn BREEAM-NL In-Use Utiliteitsbouw v.6.0.0 behandeld.