Maak kennis met INSIDE/INSIDE prijsvraagwinnaar Furniture4Flex

Tijdens de Dutch Green Building Week werd Furniture4Flex met Model One verkozen tot winnaar van de INSIDE/INSIDE actie. Het modulaire kantoormeubelsysteem is erg waardevol voor de veranderende werkomgeving. We gingen in gesprek met oprichter Frans Langeveld.

Wie zijn jullie en wat doen jullie?

Furniture4flex is ontwikkeld en wordt geproduceerd door MFO in Oldenzaal. MFO is een producent van gestoffeerd maatwerkmeubilair. Doordat de productie van zitmeubilair vrijwel geheel naar Oost-Europa en later naar China is verschoven, besloot MFO zich te specialiseren in de toelevering van gestoffeerd maatwerkmeubilair voor projecten. Geen serieproductie meer, maar iedere opdracht anders. Dit leidde tot grote verschuivingen binnen het bedrijf. MFO ontzorgt klanten door gestoffeerde onderdelen van schets tot installatie uit te voeren.

Hoe is Furniture4Flex ontstaan?

Door de verschuiving van serieproductie naar maatwerk projecten is een geheel ander bedrijf ontstaan. Toch voelden wij de behoefte om ook een eigen product te ontwikkelen. Daarom startten we een eigen label met gestoffeerde producten voor de kantooromgeving. Het label onderscheidt zich in duurzaamheid. Zo construeren we uitsluitend meubels die in hun geheel of deels herbruikbaar zijn. Ook passen we alleen herbruikbare materialen toe. MFO had al veel ervaring in meubilair voor flexwerkplekken. Het flexibele kantoor zal ook in de toekomst blijven bestaan, wellicht in aangepaste vorm. De naam voor het label was dan ook snel gevonden; ‘Furniture4Flex’.

Furniture4Flex is de merknaam en dient als overkoepelende naam voor meerdere producten die aan de uitgangspunten voldoen. Model One is het eerste product van Furniture4Flex, een flexibel soft seating systeem incl. werkplekken. Met een gering aantal basiscomponenten kunnen zeer uiteenlopende oplossingen voor de moderne kantooromgeving worden gecreëerd. De foto’s en renders op onze website geven een goed beeld van de uitgebreide mogelijkheden.

 

“Model One is dus een soort Lego voor kantoren. Het systeem is eenvoudig in elkaar te zetten en te demonteren.”

 

Op welke manier hebben jullie duurzaamheid vertaald in jullie ontwerp? Hoe gaat zo’n proces in zijn werk?

Bijna drie jaar hebben we gezocht naar de meest duurzame materialen en de juiste constructie. Als kleine organisatie is dat lastiger dan bij een groot bedrijf waar mensen zich volledig richten op onderzoek en ontwikkeling. Wij moeten dat tussendoor doen. Met hulp van een gepensioneerd oud-werknemer met drie rechterhanden hebben we veel verschillende proefmodellen gebouwd.

Bij de ontwikkeling van Model One hanteerden we de volgende uitgangspunten:

 • Construeer een meubel zodanig dat alle delen weer in hun oorspronkelijk staat terug te brengen zijn
 • Ontwikkel een systeem waarmee je met een beperkt aantal basiscomponenten veel verschillende toepassingen en opstellingen creëert.
 • De componenten moeten op een universele manier aan elkaar gekoppeld kunnen worden met eenvoudige middelen.
 • De verschillende elementen zijn gelijkvormig
 • Construeer het meubel zo dat geen lijm nodig is
 • Ontwerp het meubilair op een manier waarbij er zo min mogelijk grondstoffen verloren gaan tijdens het productieproces
 • Het meubel moet zo min mogelijk gezondheidsrisico’s met zich mee brengen.
 • Maak gebruik van milieuvriendelijke materialen
 • Moderne kantoren zijn open en geluid moet zoveel mogelijk geabsorbeerd worden

Met behulp van deze uitgangspunten creëerden we de basis van het systeem, het eerste zitelement. De maatvoering is afgeleid van de algemene stofbreedte om zo min mogelijk materialen verloren te laten gaan. Daarnaast zijn de elementen zo ontworpen dat ze zich lenen voor meerdere zitrichtingen en functies. Alle elementen kun je op dezelfde manier verbinden, demonteren en hergebruiken. Het componentensysteem is middels een centrale doos en boutverbindingen aan elkaar gekoppeld.

Hoe ontwerp je een meubel dat geschikt is voor optimaal hergebruik?

Bij circulair meubelontwerp zijn de constructie en materialen van belang. Daarom hebben we formaldehydevrije materialen met een milieuvriendelijk en circulair karakter toegepast. Een zitmeubel bestaat grofweg uit hout, schuim, lijm en stof. De stofkeuze is uiteindelijk aan de klant, maar we adviseren wel de meest duurzame optie. Zo hebben we een lijst samengesteld met meubelstoffen die minimaal voldoen aan het EU Eco keuringscertificaat. De overige materialen zijn product gebonden. De zitting en wanden kunnen bijvoorbeeld worden voorzien van gerecycled katoen om het meubilair extra geluidsabsorberend te maken.

Om het meubilair weer in oorspronkelijke staat terug te kunnen brengen, wordt er bij de productie van Model One geen lijm gebruikt die schade achterlaat bij demontage. Het houtskelet is zo geconstrueerd dat er maar een paar schroeven nodig zijn. Daarbij hebben we gebruikgemaakt van multiplex met dat intern verlijmd is metbiologische, formaldehydevrije lijm. Ook de vulling t.b.v. het zitcomfort is zonder lijm bevestigd.

Wat gebeurt er na gebruik met het meubilair?

Na gebruik kunnen de onderdelen retour genomen worden. Vervolgens voorzien we de elementen van een nieuwe stof en krijgt het meubilair een tweede leven. Op die manier gaat alleen de stof verloren. Deze is na gebruik vaak ook versleten. Met de nieuwe stoffering kan de nieuwe gebruiker het meubel naar zijn wens vormgeven. Om het retourproces en hergebruik te bevorderen hebben we een cashback regeling ingebouwd.

Welke uitdagingen kwamen jullie tegen en hoe gingen jullie daarmee om?

De grootste uitdaging was het zoeken naar een alternatief voor het traditionele schuim in de zitting en rug. Schuim veroudert na verloop van tijd en is beperkt te recyclen. Om de milieu-impact van Model One te minimaliseren, zochten we naar een andere oplossing. Dat was niet eenvoudig. Schuim in combinatie met een stalen Nosag vering biedt een goed zitcomfort. Als alternatief hebben we volledig recyclebaar en brandwerend polyester toegepast. Dit materiaal gedraagt zich heel anders dan traditioneel schuim en vraagt om een andere bevestigingswijze en een andere stoffeermethodiek.

Een tweede grote uitdaging is: “hoe gaan we het product verkopen?”. MFO heeft geen specifiek verkoopapparaat en daarom besloten we om de verkoop Circuform te laten uitvoeren. Circuform is een recent opgerichte onderneming die uitsluitend circulaire producten in de markt zet. Het eerste product  is een in eigen beheer ontwikkelde kunststof stoel. Het meubel is volledig vervaardigd uit gerecycled kunststof en heeft een MKI-waarde van € 0,29. Zo komen mooie circulaire producten bij elkaar!

Wat is jullie ambitie met Model One (of andere producten)?

De ambitie met Furniture4flex is om het merk uit te breiden met meerdere modellen en een vaste plaats te verwerven op de markt voor kantoormeubilair. We streven ernaar dat architecten het product gaan ontdekken als het meest flexibele en circulaire meubel. Zo willen we bijdragen aan het realiseren van circulaire en gezonde werkomgevingen. Niet alleen in Nederland, maar ook in België en Frankrijk.

Om die ambitie waar te maken blijven we zoeken naar steeds duurzamere materialen. Het product is nog volop in ontwikkeling en kleine verbeteringen dienen zich aan. Onlangs ontdekten we bijvoorbeeld een materiaal dat gemaakt wordt van plastic uit oude kleding. Daar maken we nu de poten van. Zo zullen zich steeds verdere verbeteringen aandienen. Het blijft een continu leerproces.

"In actie komen voor een betere wereld kun je nu ook prima zittend."

 

Wat is eigenlijk nog te vroeg om te vertellen, maar willen jullie nu misschien toch al een beetje onthullen?

Wij zijn bezig met het verstelbaar maken van zitelementen en tafels. Als leverancier van loungewerkplekken hebben we daar veel ervaring mee. We zijn al een eind op weg. In principe is het basisprogramma klaar. Met deze verstelbare werkplekken willen graag een tegenwicht bieden aan de traditionele zit-sta meubels.

Meer nieuws

 • INSIDER aan het woord: Isabel Tack van UNILIN Panels

  Al vanaf de oprichting van UNILIN Panels in de jaren 60 staat de circulaire gedachte centraal. Een samenwerking met INSIDE/INSIDE sluit dan ook perfect aan bij het duurzaamheidsverhaal dat UNILIN Panels wil uitdragen.

  Lees meer
 • Interieur en INSIDE/INSIDE nu ook onderdeel van BREEAM-NL!

  BREEAM-NL, het duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen en gebieden, maakt een volgende stap. In november is het onderdeel ‘Duurzame huisvesting en bedrijfsvoering’ geïntroduceerd. Met dit nieuwe deel wordt BREEAM-NL geschikt als meetlat voor een organisatie breed duurzaamheidsbeleid, waaronder interieur.

  Lees meer
 • Circulair Inkopen Leidende principes voor een circulaire bouw Platform CB’23 juli 2021

  INSIDE/INSIDE neemt je mee in de visie van Platform CB’23 op Circulair inkopen dat in juli 2021 gepubliceerd is. De leidraad bevat leidende principes voor circulair inkopen. Hoewel de leidraad gericht is op de bouw/utiliteit en Grond- weg en waterbouw is het gedachtegoed en de principes ook goed bruikbaar voor interieur. De praktische tips en...

  Lees meer

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen, nieuwe producten en onze evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Geef je mening