Verduurzamen, welke tool of platform kun je het beste gebruiken?

Naast INSIDE/INSIDE zijn er meerder platformen en online tools die gebruikers helpen om circulaire en duurzame keuzes te maken. Het kan soms lastig zijn om goed zicht te hebben welk platform jou het beste kan helpen naar een circulaire economie. Samen met de Circulaire bouwcatalogus en de Nationale productcatalogus heeft INSIDE/INSIDE in dit artikel hier inzicht in gegeven. Dit overzicht geeft een goed beeld wat voor jou en jouw project de beste keuze is en wat de onderliggende beoordelingsmethodieken zijn. 

Platform Doel Scope Beoordelings-methodiek / waardering Doelgroep
INSIDE/INSIDE Onafhankelijk vergelijkbaar maken van de duurzaamheid van interieur-producten en- materialen. Interieurproducten en -materialen (incl wand, vloer plafondafwerking) LCA en MCI (Interieur)-architecten, inkopers, facilitair
Cir.Bouwcatalogus Inspiratie bieden voor partijen die aan de slag willen gaan met circulair bouwen Bouw, Infra-producten en diensten 10R ladder, circulaire strategieën, geen kwantitatieve waardering Zo breed mogelijk
Nat.Productcatalogus Meetbaar producten rangschikken o.b.v. circulaire indicatoren Bouw- en Infra producten SFS-CF B&U en GWW sector breed

 

INSIDE/INSIDE

INSIDE/INSIDE is een non-profit initiatief opgezet in 2018 door DGBC, Ex Interiors en Nibe in samenwerking met vooraanstaande partners uit de interieurbranche. INSIDE/INSIDE is een online platform waar duurzaamheid van producten en materialen objectief inzichtelijk wordt gemaakt op basis van de Levenscyclusanalyse (LCA) en Material Circularity Index (MCI). Naast het aanbieden van een eenvoudige tool waarin interieurproducten- en materialen met elkaar kunnen worden vergeleken, streeft INSIDE/INSIDE naar het verder verduurzamen van de interieurbranche door het uitdragen van de laatste kennis en informatie op het gebied van duurzaamheid en circulariteit en het verbinden van partijen uit haar netwerk. Hierdoor is INSIDE/INSIDE toepasbaar voor het kiezen van een enkel product en/of materiaal maar dient ook als basis voor input voor certificeringsmethoden als BREEAM-NL, WELL en LEED.

Circulaire Bouwcatalogus

De Circulaire Bouwcatalogus is een initiatief van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie, waarin circulaire producten en diensten die bijdragen aan een circulaire gebouwde omgeving worden tentoongesteld. Stichting W/E Adviseurs heeft in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), een selectie van inspirerende circulaire voorbeelden samengesteld. Hierbij gaat het om alle sectoren, zowel woning-, als utilitaire, als grond-, weg-, en waterbouw. De producten en diensten zijn georganiseerd naar thema’s en productgroepen, waaronder losse producten van leveranciers staan tentoongesteld. Per productgroep is er een waardering van de productgroep op vijf circulaire strategieën. Daarnaast is te zien hoe de productgroep in kwestie op één, of meerdere, van de circulaire R-strategieën scoort.

Nationale Productcatalogus

De online Nationale Productcatalogus is ontwikkeld door Cirkelstad, in samenwerking met AlbaConcepts en GSES. De product catalogus visualiseert, documenteert, verifieert en publiceert de Circulaire Footprint van elk materiaal of product dat in de bouw gebruikt wordt. De productkaarten bevatten onder andere informatie over de leverancier van een specifiek product, algemene productinformatie en informatie over de circulaire eigenschappen. Deze zijn geordend volgens de structuur van de NL/SfB. Naast financiële gegevens over de producten zijn er circulaire eigenschappen van verschillende producten zijn opgenomen. Dit circulaire initiatief berekent de circulaire footprint van de bouwproducten op basis van de ‘Sustainable Footprint Standard – Circular Footprint.’ Deze wordt beheert door het Nationaal Duurzaamheid Instituut. Producenten kunnen hun producten aanmelden zodat de uitvoerende partijen, zoals architecten, bouwbedrijven, opdrachtgevers onderbouwde verantwoorde keuzes kunnen maken.

Meer nieuws

 • Circulair Inkopen Leidende principes voor een circulaire bouw Platform CB’23 juli 2021

  INSIDE/INSIDE neemt je mee in de visie van Platform CB’23 op Circulair inkopen dat in juli 2021 gepubliceerd is. De leidraad bevat leidende principes voor circulair inkopen. Hoewel de leidraad gericht is op de bouw/utiliteit en Grond- weg en waterbouw is het gedachtegoed en de principes ook goed bruikbaar voor interieur. De praktische tips en...

  Lees meer
 • Genomineerden van LCA-winactie bekend, STEM NU!

  De inzendingen van onze winactie zijn bekend! En vanaf nu tot uiterlijk 30 september mag jij meestemmen. Welk duurzaam product verdient volgens jou echt een plek in the spotlight op INSIDE/INSIDE? Breng nu je stem uit!   

  Lees meer
 • INSIDER aan het woord: Sander van Doorn van Circuform

  Lees meer

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen, nieuwe producten en onze evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Geef je mening