Verduurzamen, welke tool of platform kun je het beste gebruiken?

Naast INSIDE/INSIDE zijn er meerdere platformen en online tools die gebruikers helpen om circulaire en duurzame keuzes te maken. Het kan soms lastig zijn om goed zicht te hebben welk platform jou het beste kan helpen naar een circulaire economie. Samen met de Circulaire bouwcatalogus en de Nationale productcatalogus heeft INSIDE/INSIDE in dit artikel hier inzicht in gegeven. Dit overzicht geeft een goed beeld wat voor jou en jouw project de beste keuze is en wat de onderliggende beoordelingsmethodieken zijn. 

PlatformDoelScopeBeoordelings-methodiek / waarderingDoelgroep
INSIDE/INSIDEOnafhankelijk vergelijkbaar maken van de duurzaamheid van interieur-producten en- materialen.Interieurproducten en -materialen (incl wand, vloer plafondafwerking)LCA en MCI(Interieur)-architecten, inkopers, facilitair
Cir.BouwcatalogusInspiratie bieden voor partijen die aan de slag willen gaan met circulair bouwenBouw, Infra-producten en diensten10R ladder, circulaire strategieën, geen kwantitatieve waarderingZo breed mogelijk
Nat.ProductcatalogusMeetbaar producten rangschikken o.b.v. circulaire indicatorenBouw- en Infra productenSFS-CFB&U en GWW sector breed


INSIDE/INSIDE

INSIDE/INSIDE is een non-profit initiatief opgezet in 2018 door DGBC, Ex Interiors en Nibe in samenwerking met vooraanstaande partners uit de interieurbranche. INSIDE/INSIDE is een online platform waar duurzaamheid van producten en materialen objectief inzichtelijk wordt gemaakt op basis van de Levenscyclusanalyse (LCA) en Material Circularity Index (MCI). Naast het aanbieden van een eenvoudige tool waarin interieurproducten- en materialen met elkaar kunnen worden vergeleken, streeft INSIDE/INSIDE naar het verder verduurzamen van de interieurbranche door het uitdragen van de laatste kennis en informatie op het gebied van duurzaamheid en circulariteit en het verbinden van partijen uit haar netwerk. Hierdoor is INSIDE/INSIDE toepasbaar voor het kiezen van een enkel product en/of materiaal maar dient ook als basis voor input voor certificeringsmethoden als BREEAM-NL, WELL en LEED.

Circulaire Bouwcatalogus

De Circulaire Bouwcatalogus is een initiatief van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie, waarin circulaire producten en diensten die bijdragen aan een circulaire gebouwde omgeving worden tentoongesteld. Stichting W/E Adviseurs heeft in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), een selectie van inspirerende circulaire voorbeelden samengesteld. Hierbij gaat het om alle sectoren, zowel woning-, als utilitaire, als grond-, weg-, en waterbouw. De producten en diensten zijn georganiseerd naar thema’s en productgroepen, waaronder losse producten van leveranciers staan tentoongesteld. Per productgroep is er een waardering van de productgroep op vijf circulaire strategieën. Daarnaast is te zien hoe de productgroep in kwestie op één, of meerdere, van de circulaire R-strategieën scoort.

Nationale Productcatalogus

De online Nationale Productcatalogus is ontwikkeld door Cirkelstad, in samenwerking met AlbaConcepts en GSES. De product catalogus visualiseert, documenteert, verifieert en publiceert de Circulaire Footprint van elk materiaal of product dat in de bouw gebruikt wordt. De productkaarten bevatten onder andere informatie over de leverancier van een specifiek product, algemene productinformatie en informatie over de circulaire eigenschappen. Deze zijn geordend volgens de structuur van de NL/SfB. Naast financiële gegevens over de producten zijn er circulaire eigenschappen van verschillende producten zijn opgenomen. Dit circulaire initiatief berekent de circulaire footprint van de bouwproducten op basis van de ‘Sustainable Footprint Standard – Circular Footprint.’ Deze wordt beheert door het Nationaal Duurzaamheid Instituut. Producenten kunnen hun producten aanmelden zodat de uitvoerende partijen, zoals architecten, bouwbedrijven, opdrachtgevers onderbouwde verantwoorde keuzes kunnen maken.

Meer nieuws

 • INSIDER aan het woord: Isabel Tack van UNILIN Panels

  Al vanaf de oprichting van UNILIN Panels in de jaren 60 staat de circulaire gedachte centraal. Een samenwerking met INSIDE/INSIDE sluit dan ook perfect aan bij het duurzaamheidsverhaal dat UNILIN Panels wil uitdragen.

  Lees meer
 • Interieur en INSIDE/INSIDE nu ook onderdeel van BREEAM-NL!

  BREEAM-NL, het duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen en gebieden, maakt een volgende stap. In november is het onderdeel ‘Duurzame huisvesting en bedrijfsvoering’ geïntroduceerd. Met dit nieuwe deel wordt BREEAM-NL geschikt als meetlat voor een organisatie breed duurzaamheidsbeleid, waaronder interieur.

  Lees meer
 • Maak kennis met INSIDE/INSIDE prijsvraagwinnaar Furniture4Flex

  Tijdens de Dutch Green Building Week werd Furniture4Flex met Model One verkozen tot winnaar van de INSIDE/INSIDE actie. Het modulaire kantoormeubelsysteem is erg waardevol voor de veranderende werkomgeving. We gingen in gesprek met oprichter Frans Langeveld.

  Lees meer

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen, nieuwe producten en onze evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Geef je mening