Waarom biophilic design van belang is!

Biofilie betekent ‘liefde voor het leven of levende systemen’ en is inherent aan de menselijke band met de natuur. Biophilic design erkent het belang van deze connectie met de natuur voor het menselijk welbevinden. De toepassing van biophilic design is een waardevolle toevoeging voor de kwaliteit van de gebouwde omgeving. Op werkplekken draagt het enorm bij aan het welzijn van de gebruiker. En wist je dat biophilic design ook concreet rendement oplevert?

Waarom is biophilic design belangrijk voor mens en omgeving?

In het artikel van Alberthe Papma van IntoGreen wordt duidelijk dat biophilic design altijd rendeert. Steeds meer organisaties zijn zich bewust van de voordelen van biophilic design en passen de ontwerpstrategie toe in hun gebouw of interieur. Een voordeel dat vaak onderbelicht blijft, is dat het financiële winst kan opleveren. Een gemiste kans, volgens Terrapin Bright Green. Een gezonde werkplek die in verbinding staat met de natuur, draagt bij aan het welzijn, de gezondheid én productiviteit van mensen.

Biophilic design is dus een onmisbare ontwerpstrategie als je positieve impact wil maken op de gezondheid en het welzijn van de gebruiker, maar ook als je kosten wil besparen. Naast een heel gebouw of interieur, kun je kiezen voor producten en materialen waarin biophilic design principes zijn toegepast.

Aan de slag met biophilic design in het interieur!

Ontwerpen op basis van natuurlijke uitgangspunten kan op verschillende niveaus. Uiteraard is een integrale ontwerpaanpak voor het gehele gebouw het meest compleet, maar ook in het ontwerp en de realisatie van het interieur is veel winst te halen. Hierbij kun je denken aan een organische indeling van ruimtes en meubilair, maar ook aan het gebruik van materialen en vloerafwerking met natuurlijke dessins. Zo bevatten diverse collecties van onze vloeren-partners mooie producten met patronen die op de natuur zijn geïnspireerd.  

Biophilic design in BREEAM-NL

Biophilic design is ook opgenomen in BREEAM-NL. Zo staan er in de BREEAM-NL credit HEA 10 Biophilic Design voorstellen die bijdragen aan de natuurlijke kwaliteit van onze werk- en leefomgeving. Van een levende groenwand en de aanwezigheid van water tot aan de toepassing van biomorfische vormen en patronen. Met de concrete ontwerpeisen zoals omschreven in de BREEAM-NL credit HEA 10 Biophilic Design kun je direct aan de slag!

Meer weten over de maatschappelijke en economische voordelen van biophilic design, de berekeningen die Terrapin voor dit onderzoek heeft toegepast en de achterliggende onderzoeken? Lees hier het rapport en andere case studies.

Meer nieuws

 • INSIDER aan het woord: Isabel Tack van UNILIN Panels

  Al vanaf de oprichting van UNILIN Panels in de jaren 60 staat de circulaire gedachte centraal. Een samenwerking met INSIDE/INSIDE sluit dan ook perfect aan bij het duurzaamheidsverhaal dat UNILIN Panels wil uitdragen.

  Lees meer
 • Interieur en INSIDE/INSIDE nu ook onderdeel van BREEAM-NL!

  BREEAM-NL, het duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen en gebieden, maakt een volgende stap. In november is het onderdeel ‘Duurzame huisvesting en bedrijfsvoering’ geïntroduceerd. Met dit nieuwe deel wordt BREEAM-NL geschikt als meetlat voor een organisatie breed duurzaamheidsbeleid, waaronder interieur.

  Lees meer
 • Maak kennis met INSIDE/INSIDE prijsvraagwinnaar Furniture4Flex

  Tijdens de Dutch Green Building Week werd Furniture4Flex met Model One verkozen tot winnaar van de INSIDE/INSIDE actie. Het modulaire kantoormeubelsysteem is erg waardevol voor de veranderende werkomgeving. We gingen in gesprek met oprichter Frans Langeveld.

  Lees meer

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen, nieuwe producten en onze evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Geef je mening