WINACTIE

Furniture 4 Flex - Model One Winnaar van LCA berekening en partnerschap INSIDE/INSIDE!

Er waren meerdere goede inzendingen, maar er kan er maar eentje de beste zijn. Furniture4Flex viel positief op met het slimme kantoormeubelsysteem Model One, dat behalve modulair ook volledig circulair is! Op basis van het jury rapport en de publieksstemmmen zijn zij op 7 oktober tijdens het DGBC-Festival als winnaar benoemd! 

Furtniture4flex zal nu de milieuimpact van hun Model One gaan berekenen en zal binnenkort te zien zijn op INSIDE/INSIDE! Bekijk hieronder de inzending van de winnaar en de andere genomineerden!

Furniture4Flex - Model One

Modulaire zitsystemen voor circulaire werkplekken. Met het modulaire kantoormeubelsysteem Model One creëer je met speels gemak variabele zit- en werkplekken. Behalve modulair is Model One ook volledig circulair. Het systeem is gebaseerd op Design for Circularity, en dat maakt Model One ook heel comfortabel voor onze planeet. Zo helpt dit slimme zitsysteem mensen bij te dragen aan een schone wereld terwijl je werkt.

Cradle-to-cradle zitcomfort. Cradle-to-cradle is hét uitgangspunt voor ontwerp, materialen en productie. Alles draait om duurzaamheid en circulariteit. Daarom bestaan Model One elementen vrijwel helemaal uit gerecycled materiaal, afvalstoffen of restmateriaal. Ze hebben duurzaamheids-keurmerken en zijn vrijwel formaldehydevrij (NAF) en staan dus voor een gezonde omgeving. Na de eerste gebruiksperiode stofferen we ze opnieuw en begint hun volgende circulaire leven. Dit kan zich eindeloos herhalen. De elementen zijn, als er geen nieuwe toepassing meer voor is, volledig te recyclen tot nieuw basismateriaal. Je krijgt daarom statiegeld op Model One als extra stimulans voor hergebruik.

Modulair én circulair. Model One modules zijn eindeloos te combineren. Je creëert er je eigen zitjes, vergader-opstelling, scrumhoeken en andere flexplekken mee. Net als met lego kun je er je fantasie op loslaten, de opstelling afbreken en de ruimte weer opnieuw inrichten. Zo heb je minder snel nieuw meubilair nodig en verleng je iedere keer de levensduur van de elementen. Hergebruik op dezelfde plek scheelt immers ook weer afval. Om dat te stimuleren is monteren en demonteren kinderspel.

Model One is een innovatief product van Furniture4Flex. Dit nieuwe merk is erg ambitieus als het gaat om een groene en gezonde office-omgeving, het milieu en het leven van de volgende generaties. Hoe meer afval we de wereld kunnen besparen, hoe beter we ons voelen. Deze drive leidde kortgeleden tot de oprichting van Furniture4Flex.

 

 

Genomineerden

Chainable - Circulaire keuken

Er is geen keuken in de Nederlandse markt die zo innovatief is qua product, businessmodel en ketensamenwerking. Chainable biedt een totaaloplossing waarbij niet alleen grip gehouden wordt op grondstoffen en elektriciteitsgebruik maar waarbij ook een ketenverandering in gang wordt gezet om een einde te maken aan afval in de keukensector. 

Een Chainable keuken is nu 82% circulair en bevat 47% minder plaatmateriaal dan een traditionele (lineaire) keuken. Het plaatmateriaal dat de keuken bevat heeft al voor 100% een herwonnen grondstoffen in zich (zoals sloophout). Daarnaast is er tijdens het ontwerpen van de keuken uitgegaan van het principe: ‘Design for Reassembly’. Hierdoor is alles in een zeer hoge mate losmaakbaar; waardoor het makkelijk te repareren en op te knappen is. Hierdoor is de keuken een langere levensduur beschoren. Bovendien is de keuken in gebruik aan te passen; hierdoor kan de keuken worden aangepast aan een nieuw scenario; zonder dat daar de hele keuken voor vernieuwd hoeft te worden. Ook is de keuken vrijstaand en verplaatsbaar; waardoor deze zonder moeite verhuist kan worden en in een andere opstelling opnieuw kan worden ingezet.

Ten slotte heeft een Chainable keuken een circulair businessmodel; ‘Kitchen-as-a-Service’. Hierdoor neemt Chainable de volledige verantwoordelijkheid over het product tijdens (en na) de levensduur, mét volledige ontzorging voor de eindgebruikers en klanten. Chainable heeft hierdoor de prikkel om een beter product te maken; dat langer meegaat en minder onderhoud nodig heeft.

Chainable heeft van haar intrinsieke motivatie voor het creëren van een mooiere planeet, verder toegepast dan alleen een circulair product. Zo planten wij twee bomen voor elke keuken die we plaatsen (enerzijds voor natuur- en biodiversiteitsbehoud; anderzijds voor CO2-opslag en het werken aan toekomstige grondstoffenvoorraad). Tot slot werkt Chainable actief aan de sociaal-inclusieve maatschappij door samen te werken met een sociale werkplaats voor de assemblage van de keukens. Zo laten we niemand in onze samenleving achter; en werken we actief aan klimaatpositieve keukens!

ECOBOARD International bv - ECO-Boards™

ECO- Boards™ is markt actief gecreëerd in de EU in samenwerking met onze dealers.Nu met de LCA en EPD op het vizier vinden we dat het nu tijd wordt om naar buiten treden.

ECO-Boards™ , bio-based panelen (>95- 97% Bio-based) zijn gemaakt van landbouwresten zoals stro of riet en snel hergroeibare gewassen en voornamelijk gebonden met de natuurlijke lignine zonder enige formaldehyde. ECO-Boards™ zijn een gezond en ecologisch alternatief voor diverse dragende plaatmaterialen. En EN 312-P4 en CE 4+ ,FSC en Carb  gecertificeerd.

ECO-Boards™ gaat verder dan het creëren van hoogwaardige gezonde bouwmaterialen en meubelen productie, die aan het einde van hun levensduur kunnen worden herverwerkt. Het is ons doel om zo de afvalhoop te verkleinen. Door het als materiaal te gebruiken slaan we de Carbon op. Stro en andere biomassa uit de land- en/of tuinbouw neemt tijdens de groei circa 1,78 kg CO2 per kg op.

De landbouw legt daarom meer CO2 vast dan een bos van bomen en stro zijn eigenlijk kleine bomen die al gekapt zijn en volgend jaar of na 6 maanden, afhankelijk van het land, weer terug zullen komen.We dragen bij aan het behoud van het ecologische aspect door het tegengaan van nationaal en internationale ontbossing. Met onze bijdrage promoten we de bekendheid die Nederland  wereldwijd heeft inzake hoogste biobased-gehalte duurzame producten en technologieën. Daarnaast  importeren we onder het merk ECO-Boards™ en vermarkten we onze panelen in de maakindustrie van Europa en het Verenigd Koninkrijk. De ecologie en het milieu zijn één van onze belangrijkste drijfveren waardoor we al ruim 10 jaar pionieren. Wij zijn een toekomst gerichte onderneming die zich richt op deze prioriteiten geredeneerd vanuit een maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Onze speerpunten hierbij zijn innovatie, duurzaam verantwoord, kwaliteit, toekomst gericht en betaalbaarheid.

GjaltProducties - De New York Metrobank

De New York Metrobank grijpt qua ontwerp en materiaal terug op een reeds vijftig jaar in New York bestaand model, waarvan de duurzaamheid onder extreem intensief gebruik is bewezen. In de woorden van de oorspronkelijke maker (1973): ‘The beauty of this fine crafted solid oak bench provides the durability, needed for effective long lasting public seating’.

Zo gebruiken we bestaande kennis om onder nieuwe omstandigheden aan de hoogste duurzaamheids- en klimaateisen te voldoen. De levensduur van de volledig houten bank is bij binnen gebruik zo goed als oneindig, waardoor elk exemplaar als CO2-stofzuiger een bijdrage levert aan het matigen van de klimaatverandering.

Het gebruikte eikenhout wordt verantwoord geproduceerd. Het wordt particulier aangekocht, via kleine bedrijven. In het boomrijke Bosnië is de boomgaard van oudsher een duurzame oudedagsvoorziening. Met de opbrengst van drie bomen kan het gezin, dat vaak uit drie generaties bestaat, de winter door. De jongere generatie zorgt voor steeds nieuwe aanplant en voor het onderhoud van de boomgaard.

We hopen en verwachten dat steeds meer grote projectinrichters uit oogpunt van duurzaamheid gebruik gaan maken van INSIDE/INSIDE. Dat zou goed zijn want juist hun bijdrage zet zoden aan de dijk. Als oorspronkelijk voor de publieke ruimte ontworpen meubel leent de New York Metrobank zich bij uitstek voor zulke projecten. Daarom is het belangrijk dat een breed inzetbare bank als deze, die door zijn tijdloze ontwerp in vrijwel elke ruimte toepasbaar is, onderdeel wordt van het aanbod van dit keurmerk.

Planq - Planq collection

Met Planq geloven we de wereld te kunnen inspireren door prachtige ontwerpen te maken van afvalmaterialen. Door laagwaardige reststromen om te zetten naar hoogwaardige producten, willen we een brug slaan tussen hedendaags design en milieubewust zijn. Zo transformeren we textiel en bio-based grondstoffen, zoals vlas en jute naar een zelfontwikkeld plaatmateriaal genaamd PlanqTextile. Een innovatief materiaal wat zich perfect leent voor de meubelcollectie. Zo gebruiken we oude spijkerbroeken, legerkleding, werkpakken en koffiezakken voor de zittingen van de stoelen, als tafelbladen en als fineer voor de Cubics kasten. Maar kunnen dit uiteraard ook met de (afval)kleding van onze toekomstige klanten.

Na een lange ontwikkeling met de beste partners hebben we een proces gecreëerd om 6250 spijkerbroeken te versnipperen tot vezels, die worden gekaard tot een vilt. Vervolgens is het vilt materiaal geperst met een biologisch afbreek bindmiddel tot een fineer en in stoelzittingen.

De Scandinavische-geïnspireerde Unusual Chair bijvoorbeeld bestaat uit precies 12 spijkerbroeken, waar we tegelijkertijd 16275 liter water mee besparen. In combinatie met duurzaam massief eiken- of walnotenhout is deze stoel het equivalent van de normale kuipstoel. Maar dan gemaakt met producten met een verleden voor een betere toekomst. En zo verdient het duurzame verhaal en de meubels een podium aan zich.

Studio Wae - The Right Wae Carpets en flooring

This is the Wae! Studio Wae maakt impact op Co2 reductie, grondstoffenhergebruik en werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En dat is goed voor het klimaat! Wij willen bewustwording creëren bij architecten en projectinrichters dat je van afval hele vette producten kunt maken. Wij nemen ze mee in het proces waarbij de architect affiniteit krijgt met haar eigen custom made project. En dat maakt echt impact.

Tot nu toe (dit is inclusief onze beton producten) hebben wij 2.463 ton aan grondstoffen hergebruikt en 486 ton aan Co2 reductie gerealiseerd. Dat moet natuurlijk te zien zijn op het platform van INSIDE/INSIDE.

Tolhuijs Design - Hook’d circulaire verlichting

Een mooie en duurzame collectie verlichting zou een logische aanvulling zijn voor INSIDE/INSIDE. Bij Tolhuijs Design ontwerpen we duurzame interieur producten vanuit de beschikbare afval- en restmaterialen; zoals we met onze SPOOL collectie al enkele jaren weggegooide lashaspels een tweede leven geven als designlamp. Nu komt daar de HOOK’d collectie bij. Haken die allerlei producten door de poedercoatstraat geleiden zijn na 1 keer inzet niet meer te gebruiken en worden weggegooid. Met vele miljoenen per jaar. Wij hebben bekeken op welke manier we deze reststroom een zo duurzaam mogelijke bestemming kunnen geven, met een nuttig en prachtig resultaat.

Tolhuijs maakt hier namelijk een waanzinnige collectie verlichting van. Een prachtige look gecombineerd met een goed verhaal. En geproduceerd in een sociale werkplaats. De herkomst van het materiaal blijft volledig duidelijk en het wordt verder niet behandeld. Door het ontwerp van de lampen ontstaat een een eye-catcher die prachtig licht geeft. Dutch design met een verhaal.

Wigli - Wigli One

In de tijd dat thuiswerken de norm wordt, zijn veel mensen op zoek naar meubels voor een goede thuiswerkplek. Een grote bureaustoel detoneert dan in een huiselijke omgeving. Gelukkig kiezen veel mensen daarbij een alternatief van natuurlijke materialen dat beter in het interieur past.

We zijn met de Wigli gestart om een alternatief te bieden voor ‘starre’ bureaustoelen, waarbij de gebruiker weinig meer beweegt en kan gaan hangen in de stoel. De Wigli spoort aan tot beweging en het gebruik van de rug- en buikspieren. Hierdoor wordt het lichaam geactiveerd en zal de rug niet verstijven. De laatste jaren worden de benefits van dit actief zitten verder gestaafd door toenemend inzicht dat lang stilzitten nadelige effecten heeft op bloedsomloop en stofwisseling, waardoor er minder zuurstof in de organen komt (zitten is het nieuwe roken). De Wigli is hierdoor een beter alternatief voor mens én milieu

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen, nieuwe producten en onze evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Geef je mening